De Vleutense Superelf wordt dit seizoen voor de achtentwintigste(!) keer (of was het meer?) georganiseerd, voor iedereen uit Vleuten en ver daarbuiten. Bij de Superelf stellen deelnemers een team samen uit spelers die actief zijn in de Eredivisie. Het staat iedereen - inclusief de organisatoren - vrij deel te nemen aan de Superelf met één of meerdere teams. De kosten per ingeschreven team bedragen 10 euro, in zijn geheel uit te keren als prijzengeld, met een minimaal gegarandeerde hoofdprijs van 400 euro. In gevallen waarin de volgende spelregels niet voorzien, is het oordeel van de organisatie beslissend.

Opstelling

In de Vleutense Superelf is het de bedoeling om met een door u samengesteld team zoveel mogelijk punten te halen. Bij het samenstellen van uw team dient u allereerst te kiezen voor één van de volgende formaties:

 • 3-4-3 (1 keeper, 3 verdedigers, 4 middenvelders, 3 aanvallers)
 • 4-4-2 (1 keeper, 4 verdedigers, 4 middenvelders, 2 aanvallers)
 • 4-3-3 (1 keeper, 4 verdedigers, 3 middenvelders, 3 aanvallers)

Uw team dient samengesteld te worden uit 18 spelers (11 basisspelers en 7 wisselspelers) die actief zijn in de Eredivise. De 18 gekozen spelers moeten elk van een verschillende Erediviseclub afkomstig zijn. De bijgevoegde spelerslijst is leidend, dit wil zeggen dat een speler die als middenvelder op de spelerslijst staat niet als verdediger kan worden ingevuld. Hoewel er ook transferbedragen op de spelerslijst staan, kent de Vleutense Superelf geen teambudget, u kunt dus naar gelieven spelers selecteren: Spelers die niet op de spelerslijst staan, maar wel voor een Erediviseclub spelen, kunnen na goedkeuring van de organisatie toch worden opgesteld. Voor deze spelers zijn de posities zoals deze op http://www.transfermarkt.nl staan leidend.

Puntentelling

In de Superelf scoren de door u geselecteerde spelers punten. Hierbij wordt de volgende puntentelling gehanteerd:

 • De club van de geselecteerde speler wint 2 punten
 • De club van de geselecteerde speler speelt gelijk 1 punt
 • De door u geselecteerde aanvaller scoort een velddoelpunt 3 punten
 • De door u geselecteerde middenvelder scoort een velddoelpunt 4 punten
 • De door u geselecteerde verdediger scoort een velddoelpunt 6 punten
 • De door u geselecteerde keeper scoort een velddoelpunt 9 punten
 • De door u geselecteerde speler scoort een penalty 1 punt
 • De door u geselecteerde speler geeft een assist 2 punten
 • De door u geselecteerde keeper houdt de nul 4 punten
 • De door u geselecteerde verdediger houdt de nul 2 punten

Daarnaast worden in de volgende situaties punten van uw puntentotaal afgetrokken:

 • De door u geselecteerde speler krijgt een gele kaart 1 strafpunt
 • De door u geselecteerde speler weet een penalty niet te benuten 1 strafpunt
 • De door u geselecteerde speler krijgt een rode kaart (direct rood of 2x geel) 4 strafpunten
 • De door u geselecteerde speler scoort een eigen goal 4 strafpunten

Spelers kunnen slechts (straf)punten verdienen als ze daadwerkelijk in actie zijn gekomen in een wedstrijd. De puntentelling gaat ten alle tijde op voor de door u geselecteerde spelers. Bij de reservespelers zullen deze punten echter niet altijd meetellen.

Reservespelers

Als een door u geselecteerde basisspeler gedurende een hele week geen enkele minuut in actie is gekomen voor zijn club, dan wordt hij automatisch vervangen door de eerste reservespeler uit dezelfde linie. Komen er meerdere basisspelers van dezelfde linie niet in actie, dan zal ook de tweede reservespeler van die linie invallen. Komt de eerste reservespeler niet in actie, terwijl hij toch punten had mogen verdienen, dan valt automatisch de tweede wisselspeler uit dezelfde linie in.

Het kan gebeuren dat ook de reservespelers gedurende een gehele week niet in actie komen of dat er meer dan twee spelers uit één linie niet in actie komen: In dat geval speelt u dus met minder dan 11 spelers.

Spelerswijzigingen

Als een door u geselecteerde speler (ongeacht basisspeler of reservespeler) wordt verhuurd of verkocht aan een andere club, krijgt u de mogelijkheid deze speler te vervangen. De nieuwe speler moet afkomstig zijn van een club waarvan u nog geen speler heeft gekozen. Tevens moet het team blijven voldoen aan de eisen van één van de drie teamformaties (4-4-2, 4-3-3 of 3-4-3).

Zolang een getransfereerde speler de tweede gekozen speler is van een club, zal deze behandeld worden als ware deze niet in actie is gekomen in een gehele week. Elke vervanging gaat in op het moment dat deze ontvangen is door de organisatie, mits deze wissel is doorgegeven voor het begin van de eerste wedstrijd van de week.

Naast het wisselen van getransfereerde spelers is het mogelijk om in de winterstop drie wissels per ingeschreven team door te voeren (noodgedwongen wissels van getransfereerde spelers worden hierin niet meegeteld). Iedere deelnemer mag in de winterstop gebruik maken van deze wisselmogelijkheid, in de periode tussen maandag 18 december 2023 en vrijdag 12 januari 2024 19:59 uur. Deelnemers kunnen gebruik maken van deze wisselmogelijkheid door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onder vermelding deelnemersnaam, teamnaam en door te voeren wissels. Bij het doorvoeren van wissels geldt dat elke mutatie als één wissel telt, dat wil dus zeggen dat zowel een verandering van speler als een verandering van positie in uw opstelling als aparte wissel telt. Na het verstrijken van de genoemde periode verloopt het recht op de wisselmogelijkheid en is het niet langer mogelijk om deze drie wissels toe te passen.

Kosten en prijsverdeling

Deelname aan de Superelf kost eenmalig 10 euro, te betalen aan de organisatie. De volledige inleg zal verdwijnen in de prijzenpot. De prijzen zullen verdeeld worden over de volgende vier categorieën.

 1. Algemeen klassement
 2. Beker
 3. Periodekampioenschappen
 4. Weekprijzen

Ad 1. Het grootste gedeelte van de prijzenpot is gereserveerd voor het algemeen klassement, de totaalstand over alle speelweken van dit seizoen Als er twee of meer teams evenveel punten hebben behaald, dan beslist het budget wie er hoger eindigt. De deelnemer die het minste geld heeft uitgegeven voor zijn selectie eindigt in dit geval het hoogste. Is ook het budget gelijk, dan wordt er gekeken naar het budget van de basiself. In het onwaarschijnlijke geval dat ook dit gelijk is, dan volgt er een loting die de uiteindelijke posities bepaald. Hoeveel competitieprijzen er zijn hangt uiteraard af van het aantal deelnemers, maar de minimale eerste prijs bedraagt 400 euro.

Ad 2. De beker is een knock-out competitie die gedurende het hele seizoen gespeeld zal worden. Op vooraf bepaalde weken zullen bekerrondes gespeeld worden, waarin op basis van loting teams het onderling tegen elkaar op zullen nemen. In een onderling duel, dat plaats heeft gedurende één week, zal de winnaar zich plaatsen voor de volgende ronde, bij een gelijke stand volgt er een replay. Wordt ook deze replay een gelijkspel, dan beslist de “Uitdoelpunt-regel” wie er verder gaat. Valt hierbij ook geen beslissing, dan geeft – net als bij het algemeen klassement – het budget de doorslag. Zowel de finale als de strijd om de derde en vierde plaats zullen gespeeld worden over twee duels. In geval van een gelijke stand zijn wederom de “Uitdoelpunt-regel” of het teambudget doorslaggevend.

Ad 3. De competitie wordt opgedeeld in vijf periodes, die elk ongeveer even lang zijn. De winnaars van deze periodes leggen beslag op de periodeprijs. Alle periodes zullen gelijk beloond worden. Bij een gelijke stand in de periode, zal op eenzelfde wijze als voor het algemeen klassement, de winnaar worden bepaald.

Ad 4. Op vooraf aangeduide weken kunnen weekprijzen worden verdient. De deelnemer die in een bepaalde week de hoogste score heeft, wint een weekprijs. Zijn er meerdere mensen met dezelfde score, dan is het budget beslissend. Hoeveel weekprijzen er uitgereikt gaan worden, hangt wederom af van het aantal deelnemers. De hoogste weekscore van het hele seizoen zal ook beloond worden met een prijs.

Standen bijwerken

Een Superelf-week loopt van maandag tot en met zondag. Feestdagen gelden ook als zondagen dus indien er op Paasmaandag gevoetbald wordt, dan worden die wedstrijden bij de vorige week getrokken. Alle punten die een speler in een week verdient worden bij elkaar opgeteld en dit puntentotaal is zijn weekscore. Even ter verduidelijking de volgende voorbeelden:

 • Een door u gekozen speler komt twee keer tijdens een week in actie. De punten worden bij elkaar opgeteld. Slechts als de speler beide wedstrijden mist, krijgt hij een invaller.
 • De club van een door u gekozen speler komt twee keer in een week in actie, maar de speler doet maar een keer mee. De speler krijgt de punten van die ene wedstrijd, maar krijgt geen invaller, ondanks het niet spelen in de andere wedstrijd.
 • Een door u gekozen speler komt tijdens een week niet in actie, omdat zijn club geen wedstrijden speelt die week. De speler krijgt een invaller.
 • Een door u gekozen speler komt tijdens een week niet in actie, maar zijn invaller komt twee keer in diezelfde week in actie. U krijgt nu alle punten die de invaller in de hele week voor u scoort.

De scores van de spelers worden bepaald aan de hand van de informatie die worden verstrekt via http://www.flashscore.nl. De nieuwe tussenstand zal doorgaans vanaf maandagavond te vinden zijn op www.superelfvleuten.nl. Als een week te boek staat als “Bekerweek” of “Weekprijs-week” en door afgelastingen worden er slechts 3 wedstrijden of minder gespeeld, dan verschuift deze week naar de eerstkomende week waar meer dan 3 wedstrijden worden afgewerkt. In het geval van een bekerweek verschuift ook de eventuele replay dan een week door.

In het geval dat er situaties ontstaan waarin de spelregels niet voorziet zal er een beslissing genomen worden door de organisatie.

Subpoules

U kunt het in de Vleutense Superelf ook opnemen tegen uw collega's, familie en/of vrienden. Voor onderlinge competities met minimaal vijf deelnemers houden wij de stand bij op de website. Mocht u ook iedere week de tussenstand van uw subpoule op de website van Superelf Vleuten willen bekijken, stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met de naam van de competitie en de teamnamen van alle deelnemende teams.

Inschrijven en betalen

Inschrijven kan tot en met zaterdag 16 september 2023 16:00. Inschrijven kan via het digitale inschrijfformulier, waarop naast wat persoonlijke gegevens enkel spelerscodes ingevuld hoeven te worden. De spelerscodes zijn te vinden op de spelerslijst. Het staat iedereen vrij om met meerdere teams deel te nemen, ook de organisatie is niet uitgesloten van deelname. Per ingeschreven team dient 10 euro te worden betaald. Betalingen kunnen worden gedaan op bankrekeningnummer NL66 RABO 0140 8242 43 ten name van. C. H. van de Bovenkamp te Vleuten onder vermelding van (team)naam. Betalingen dienen uiterlijk op 31 oktober 2023 binnen te zijn. Teams die na 31 oktober nog niet betaald zijn, zullen uit het spel worden genomen en worden uitgesloten van verdere deelname.

Dealnemers die hun teams liever op papier inleveren, kunnen dit doen bij Kees van Rijnsoever (Couperusstraat 17 in Vleuten). Deelnemers die hun inschrijfformulieren bij Kees van Rijnesoever inleveren dienen hier direct contant te betalen.

Contact

Mocht u naar aanleiding van de spelregels, de spelopzet of andere aan Superelf gerelateerde onderwerpen nog vragen, opmerkingen of suggesties hebben, dan kunt u contact met ons opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..